Selasa, 28 Ogos 2012

punggung besar sebab daya ingatan lemah ?

Jangan tengok lame lame nanti juling
HAHAHA.. belom pape lagi aku da gelak da pasal berita nie .. mane tak nye bukak bukak link ponggong plak bantai nye .. tapi tak tahu laa betol ke tidak , ini sekadar aku sharing je .. kita tak bole nak ubah ciptaanNYA , tapi ade juga dikalangan kita makan itu makan ini nak bagi nampak mantap .. bagi aku la tak perlu kot , kecik ke besar ke janji bole duduk dan boleh buang angin .. itu da cukup memadai okayy ..

Bak kata doktor ni laa ; 

Selain menyulitkan pemilihan pakaian,kajian penyelidik Dr Diana Kewin dari The Northwestern Medicine Illinois AS mendapati ukuran punggung yang besar menyebabkan daya ingatan lemah.
Ujarnya tumpuan lemak di bahagian punggung juga akan menyebabkan risiko diabetes,kanser dan penyakit jantung selain menyebabakan daya ingatan lemah.Hasil kajian melibatkan wanita berusia 65 hingga 79 tahun.
Berdasarkan ujian berkaitan daya ingatan terhadap wanita menopous itu doktor mampu menilai fungsi otak mereka selain BMI (indeks jisim badan) mereka juga dapat di ukur.
Hasilnya mendapati hampir dua pertiga mereka menghadapi masalah berat badan berlebihan ataupun obesiti."Lemak mungkin menyebabkan Alzheimer atau pengaliran darah tersumbat sebelum sampai ke otak," kata Dr Kerwin.

Kita sebagai wanita memang perlu maintain cantik bergaya tapi kesihatan kene jaga jugak okay .. kita tak tahu time bila kita sakit, kalau Tuhan nak bagi kita sakit , kita harus redho dan banyak berdoa supaya cepat sembuh .. so saya pon manusia yang lemah juga, kalau ade salah tolong perbetulkan .. komen yang bernas bernas sikit yupp , ngeee ;]

ilham dari MyTabloid 





Dah baca? Tinggalkan komen ye ..

Tiada ulasan: