Jumaat, 6 Julai 2012

Tutorial: Cara nak buat blog

Assalamualaikum w.b.t,


Harini daya nak share something easy bagi yang baru nak buat blog, yelah ramai sangat yang suruh daya buat blog diorang nie, bukan ape laa kan, kengkadang dalam 2,3 orang suruh buat blog dalam masa 1 hari. Payah laa camtu, daya pon takdelah pandai sangat dalam dunia blog ni.


Okay 1st, korang mestilah pergi ke LINK NI untuk tujuan korang aktifkan akaun google terlebih dahulu.



Bagi yang sudah mempunyai akaun google, korang hanya perlu sign in sahaja.

Klik pada gambar untuk besarkan

Korang hanya perlu sign up jika korang belum mempunyai akaun google. Korang tak payah laa piker lelame sangat untuk sign up google nie.

Korang hanya perlu mengisi segala butiran peribadi anda seperti contoh dibawah ni. Selepas korang selesai mengisi butiran, korang  hanya perlu next step sahaja untuk seterusnya. Mudah bukan? hihihi

Klik pada gambar untuk besarkan

Sudah selesai bukan? Nanti ia akan keluar seperti contoh dibawah ni. Korang hanya perlu klik pada “Back to Blogger”.

Klik pada gambar untuk besarkan

Selepas korang klik back to blogger, korang just klik pada petak orenggg dibawah nunn. Nampak tak? Mesti la nampak kan. Korang klik situ. Blog sekarang berwajah baru, nanti daya ajar korang cara nak tukar balik setting blog lame okay !

Okay kat bawah ni ia tunjukkan cara nak create blog korang. Klik pada New Blog, tengok pada anak panah!

Klik pada gambar untuk besarkan

Ia akan keluar seperti gambar dibawah ni, just isi ape tajuk blog korang dan email address nye, dan pilih la template yang bersesuian dengan idea korang! Kemudian korang klik pada Create blog (petak orenggg kat bawah nunn) dan selesaii !!!



Klik pada gambar untuk besarkan

Mudah bukan? Tunggu tutorial yang seterusnya okay!

SELAMAT MENCUBA ^^


p/s: kene paham dengan betol taw! baca dari atas sampai bawah okayy, jangan tengok gambar je, mane nak paham kalau camtuu..









Dah baca? Tinggalkan komen ye ..

Tiada ulasan: